Μαζική η συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ στην Αργυρούπολη

Πραγματοποιήθηκε χθες το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αργυρούπολη, στην πλατεία Βάρναλη, με τη συμμετοχή μαθητών από την Αργυρούπολη, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα.

Στο χώρο πραγματοποιήθηκε τουρνουά τίτσου και πινγκ-πονγκ, όπου με κέφι συμμετείχαν μαθητές, ενώ υπήρχε και εργαστήρι γκράφιτι. Ενδιαφέρον συγκέντρωσε η «γωνιά του ΕΠΑΛίτη» με την έκθεση για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ σήμερα, καθώς και την εκπαίδευση στο σοσιαλισμό που δημιούργησαν μαθητές. Ακόμη, μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση με θέμα «Σοσιαλισμός vs καπιταλισμός».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το διαδραστικό παιχνίδι «Συρία - Ελληνικό 1800 χλμ. δρόμος», όπου συμμετείχαν με ενθουσιασμό ομάδες μαθητών από σχολεία της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας. Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις  σχετικές με τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, το Προσφυγικό κ.ά. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα των μαθητών από τη Γλυφάδα.

Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των νικητών των αθλητικών τουρνουά που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ ακολούθησε και η παρουσίαση μαθητικού project για τον φασισμό από το 2ο Λύκειο Αργυρούπολης, που οι μαθητές επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη του χαρακτήρα του φασισμού, τις αιτίες που τον γεννούν, αλλά και  στον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση με θέμα: «Πόλεμος και προσφυγιά: είναι αυτός ο κόσμος δίκαιος;».

 

Προηγήθηκε χαιρετισμός μαθητή από το ΕΠΑΛ Αργυρούπολης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σας καλωσορίζουμε στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αργυρούπολη. Ο τίτλος που επιλέξαμε για φέτος “Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο”, το δανειστήκαμε από το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη. Το επιλέξαμε γιατί είμαστε και εμείς μαθητές που νιώθουμε την αδικία στη ζωή μας καθημερινά, μέσα και έξω από το σχολείο και παλεύουμε να το αλλάξουμε. Είναι δίκαιο να έχουμε όνειρα και να παλεύουμε για μια ζωή χωρίς μίσος, άγχος και πολέμους. Για εμάς και τα παιδιά όλου του κόσμου. Το προηγούμενο διάστημα εμείς οι μαθητές αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, διαδηλώσαμε υπέρ των προσφύγων, για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας, τις δυσκολίες των γονιών μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν για να μορφωθούμε. (...) Γιατί το σημερινό σύστημα είναι άδικο για τους πολλούς, παράδεισος για τους λίγους. Και το δίκαιο είναι ο αγώνας για την ανατροπή του. Για μια καινούργια κοινωνία που ως κριτήριο θα έχει τις ανάγκες μας. Και για να υπάρξει μια τέτοια κοινωνία απαιτείται αγώνας και οργάνωση. Αυτή η οργάνωση είναι η ΚΝΕ. Η οργάνωση των παιδιών, των εργαζομένων που παλεύει καθημερινά και παντού, στο σχολείο, στις σχολές, στις γειτονιές ενάντια σε όλα αυτά που γεννά το άδικο καπιταλιστικό σύστημα. Παλεύουμε για να γίνουν τα λόγια του Τάσου Λειβαδίτη πράξη: “Είμαστε εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε, εμείς που δεν έχουμε τίποτα και ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο”».

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων από το 5ο και το 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας, το ΕΠΑΛ και το 4ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης.

Gallery

 

 

Αφίσα

Σύνδεσμοι

JoomShaper